Laat jezelf zien zoals je bent!

Vanwege maatschappelijke verwachtingen, achtergrond en opvoeding nemen we allemaal onze waarden mee; we hebben onze eigen conditionering. Dit beïnvloedt ook de "bril" waarmee we naar de wereld en de mensen om ons heen kijken. Dat gebeurt niet alleen op de werkvloer, maar ook in de maatschappij als geheel. Hoe de ander je ziet en daarmee omgaat, is aan de ander (of aan het systeem/ bedrijf waarin je je begeeft). 

Afhankelijk van de branche waarin je werkt is de manier waarop je je presenteert in meer of mindere mate van belang. Ben je in een conventioneel beroep actief? Dan zijn er strictere kleding- en houdingvoorschriften dan in bijvoorbeeld een creatief beroep. Of hier een versoepeling in komt, zal de tijd leren.

In onze snelle maatschappij stoppen we elkaar voor het gemak in hokjes. Wanneer je niet in een hokje past, ben je sneller een "vreemde eend in de bijt": je behoort om welke reden dan ook tot de minderheid. Het één is niet "meer of minder", "beter of slechter". Het is gewoon anders; de ander ziet jou als anders. Hierop heb je niet (direct) invloed, dat is aan de ander. 

Waar je wèl invloed op hebt, is hoe jij jezelf ziet en hoe jij er op jouw manier mag zijn en jezelf presenteert. Kies ook een omgeving waar jouw authentieke jij kan bloeien. Wees je van jouw eigen waarde en je uniekzijn bewust en laat dit aan de buitenkant zien. Dan inspireer je anderen om dat ook te doen. En vergeet vooral niet om plezier te hebben in wat je doet. Dat communiceert zonder woorden een krachtige boodschap. Je mag anders zijn dan anderen. Maar het anders zijn is niet wie je bènt.

Je bent veel meer dan dat en je hebt veel te bieden. Laat dat aan de buitenkant zien en heb plezier in wat je doet. Dan ben je zonder woorden een krachtige persoonlijkheid die leiderschap neemt over zijn/ haar eigen leven.